Učebnice: Japonština LEDA

03.03.2012 18:24

Jelikož Nihon-go není žádný mamutí informační server, není v mých silách tu informovat o všech možných výukových materiálech spojených s japonštinou. Co však mohu, je poreferovat alespoň o tom kvalitním, co mi již prošlo rukama. Učebnici japonštiny od nakladatelství LEDA je tudíž mojí povinností zařadit právě zde.

Jedná se totiž o nesmírně komplexní výukový celek, jenž svým rozsahem těžko hledá na českém trhu konkurenci. Autory jsou: Dita Nymburská (působící na Katedře asijských studií FF UP v Olomouci), Denisa Vostrá (Metropolitní univerzita Praha) a Mami Sawatari (Japonka:)

Učebnice se skládá ze třech objemných celků: kniha se samotným výkladem jazyka, učebnice písma a slovník s přiloženým klíčem ke všem cvičením. Dále jsou tu dvě CD obsahující nahrávky dialogů z učebnice a nakonec i CD textovým editorem JWPce (jenž si poradí s japonštinou i čínštinou). JWPce je svým funkcemi natolik rozsáhlý, že se k němu vrátím raději někdy jindy (v softwarové rubrice). Tady snad bude stačit, když řeknu, že obsahuje opravdu ultimativní slovník, inteligentní překladač, vyhledávač znaků za pomoci různých druhů metod, gramatický korektor atd. Takový jazykový kombajn, dalo by se říct. I když dnes tyto funkce čím dál tím lépe zvládají i různé webové služby.
https://denisa.vostry.cz/ucebnice/otevreno18.jpg
Ale zpět k samotné učebnici. Čeká zde na vás 20 lekcí ve 380ti stranách výkladu. Včetně učebnice písma a slovníku je to dokonce 648 stran. Co dělá tuto učebnici výjimečnou je právě její rozsah a to ve všech směrech. Nebojte se, nezavalí vás tuny podrobných textů. Naopak skladba výuky je pečlivě řazená a hlavně přehledná. V každé lekci najdete dialog s nahrávkou, malou slovní zásobu, kterou k dialogu budete potřebovat (primárně v kaně, kanji však v závislosti na již probraných znaků v učebnici písma). Dále výklad nové gramatiky a samozřejmě modelové věty, fráze + cvičení (ty jsou velmi chytře zkomponovaná). Krom pasivní znalosti totiž rozvíjí i vaši aktivní znalost. Věřte mi, že můžete mít načteno mnoho textů a stejně vám to příliš nepomůže, když nebude umět sami formulovat nějakou větu v japonštině. To je vzhledem k velmi odlišné kompozici japonské věty od té české (ale i anglické) překvapivě často přehlížený fakt. Zde se tu však na tyto věci myslelo, což delším pozitivem. Aby toho náhodou nebylo málo, narazíte tu a tam na zajímavosti z japonské kultury. Učebnice písma vás zase v první (velmi rozsáhlé) lekci seznámí s kompletní kanou a náležitě otestuje, co jste si zapamatovali. Ostatní lekce se věnují už jen kanji. Tedy způsobu zápisu, významu, použití v různých slovech, plus kde dohledat daný znak v různých typech nejznámějších slovníků (chytré). Slovník je česko-japonský i japonsko-český. Autoři zvolili, pro začátečníka nejjednodušší, řazení podle kany. Na rozdíl od učebnice tu ke každému slovu najdete i kanji. Což je další pozitivum.

https://www5.big.or.jp/~otake/hey/kanji/gifmoji/f2/kaminar.gif

Nicméně ani této učebnici se nevyhly určité nešvary. Tím největším jsou překvapivě korektorské chyby (že by uspěchané vydání na poslední chvíli?). Občas je vedle českého přepisu uveden úplně jiný znak, někde přebývá políčko v doplňovacím cvičení, někde je zase špatně zaspaná věta. Pro člověka jenž s japonštinou měl co do činění, alespoň zběžně, je poměrně jednoduché tyto překlepy identifikovat. Začátečníkovi však mohou někdy zamotat hlavu. Dále je tu problém s úrovní jazyka samého. Učebnice je opravdu zaměřená pouze pro začátečníky (tedy kompletní úroveň JLPT 5).  Autoři uvádí i JLPT 4, s tím bych si však dovolil polemizovat, jelikož zde jste už bez náležité znalosti kanji. Právě kanji je tu v relativně omezené míře (257 znaků ve 14ti lekcích.). Pro začátečníky víc než dost, ale JLPT4 rozhodně ne. No a pak tu máme cenu, která je sice vysoká (na internetu mezi 700Kč až 1000Kč) avšak skutečně opodstatněná. A to nejen s přihlédnutím k všestrannosti, ale i efektivně výuky promyšleně členěného výkladu.
https://a.ooi1.com/usa/8835.jpg
Celý set by se dal shrnout slovy: "vše v jednom pro začátečníka v japonštině". A skutečně tomu tak nejspíš je. Když se podíváte na české výukové materiály, jedná se velmi často o poměrně úzce vymezené učebnice, kde se jako začátečník budete poměrně běžně plácat na suchu(bez dalších výukových podkladů). Ke gramatice je potřeba slovní zásoba, tu je však potřeba nějak zapsat a proto je nutné znát i kanu a poté začít i s kanji a to za stálé provázanosti s již naučenou slovní zásobou, jenž by měla být využívána průběžně i v dalších cvičeních + potřeba mít po ruce slovník, poslouchat mluvené slovo atd. To vše učebnice od Ledy splňuje. Závěrem musím konstatovat že, pokud jste začátečník a nechcete se na internetu přehrabovat v nesmírně chaotickém výběru studijních materiálů, pak je učebnice Japonština od Ledy perfektně uceleným vstupem do studia.

Více informací včetně ukázek zde: https://denisa.vostry.cz/ucebnice/