Aedict - praktický elektronický slovník

18.05.2012 20:29

Japonských slovníků existuje na Android celá řada. Každý disponuje jinými kvalitami. Některé jsou placené, jiné zdarma. Rád bych tu popsal Aedict. Jelikož právě tento slovník se na mém telefonu osvědčil nejvíce. Jde o práci slovenského autora Martina Vyšného, který celý slovník nabízí zadarmo.

Po instalaci programu se vás telefon zeptá, kterou variantu různě optimalizovaných dat slovníku chcete stáhnout. Možnosti jsou dvě. Záleží jen, jak rychlý máte telefon. Obě verze vycházejí z hodně požívané databáze Edict.

Základní obrazovka slovníku je velmi jednoduchá. Do hledání lze zadávat romaji, kanu i kanji. Lze nastavit i podrobnější parametry hledání nebo poslat text webovému translatoru. Samotný slovník jinak pracuje samozřejmě i offline. Na zbytku stránky se ukládají naposledy hledaná slova. Velmi praktickým řešením jsou u každého slova příklady použití ve větách. To je zvláště v Japonštině dosti užitečná funkce. K těmto příkladům použití je doplněn i překlad. Na rozdíl od samotných slov lze tento překlad nastavit i do češtiny.

Dohledaná slovíčka lze ihned kopírovat do schránky. Jestli vám čtení kany dělá pořád problém, lze si jednoduše přepnout psanou výslovnost znaku do romaji. V posledních verzích se objevila dokonce možnost otestovat již dosažené znalosti v JLPT kvízu. Rozhraní je jinak velmi rychlé bez zbytečných grafických kudrlinek a tedy i maximálně účelné.

 

Co více dodat? Použití je velmi jednoduché a v dnešní době se jedná o ideální úsporu času stráveného nad tlustým nepřehledným slovníkem, který je navíc dost drahý. IT opět vězí.